Die Welt ist kaputt!

klimaat Duitsland

Duitse klimaathysterie

De afgelopen twee weken waren we in La Palma (Canarische eilanden). Heerlijk zo'n zomerstop midden in de winter! Lekker wandelen door de bananenplantage, boek lezen op het terras. We hebben genoten!

Op een wandeling van Tazacorte naar de haven en terug komen we een Duitser tegen. "Mooi zomerweer", zegt hij. "Nog nooit zo warm in februari geweest." Ik denk: "Oh jee, hij gaat over het klimaat beginnen." En ja hoor. Er volgt een gesprek. "Die Welt ist kaputt!", roept hij uit. "Was is kaputt?", vraag ik. En ik vertel over een recent onderzoek van de NASA, dat met satelliet beelden aantoont dat de wereld de afgelopen 20 jaar 5% groener is geworden. Een heel Amazone regenwoud is er bij gekomen! 1 Een kwart is voor rekening van China door een massaal bomenaanplant programma. Hij staart mij verbaasd aan. "Grüner geworden?" Ja zeg ik, de media vertellen alleen het slechte nieuws, niet het goede nieuws.

Begin 2018 ben ik me met het klimaat gaan bezighouden. Ik had al jaren twijfels over de eenzijdige nadruk op CO2. Die twijfel werd snel bevestigd! De onderbouwing van de CO2 broeikasgas theorie is zwak. De klimaatmodellen van het IPCC werken naar de gewenste uitkomst toe.

Bijna niemand lijkt zich echter in het onderwerp te verdiepen. Het is kwik, kwak en kwek. Iedereen praat elkaar na. Er is een massa hysterie ontstaan. Iedereen doet er zijn voordeel mee. De klimaatwetenschappers baden in enorme budgetten - alleen de VS al 2,5 miljard $ per jaar! Vele bedrijven verdienen er goed geld mee: windmolens, zonnepanelen, warmtepompen, isolatie, enz.

Maar onderaan de streep moet de rekening wel betaald worden. In Duitsland zijn 300.000 huishoudens van het elektriciteitsnet en 60.000 huishoudens van het gas afgesloten, omdat zij de factuur niet meer kunnen betalen. 2 De onderkant van de samenleving wordt hard getroffen, terwijl de nieuwe rijke groenen de subsidies opstrijken. Onderzoek van de Deutsche Bank laat zien, dat de dienstensector in Duitsland het goed doet, maar dat de zware industrie afbouwt. De chemische industrie houdt de fabrieken draaiend in Europa, maar investeert in nieuwe fabrieken in de VS en China. In Duitsland is de elektra drie maal zo duur als in de VS door alle subsidies op "hernieuwbare" energie en inefficiëntie van een dubbele infrastructuur. Europa is een zinkend schip.

Vorige Bericht Volgende Bericht